Kısa-ca Hakkında

Amaç
Sinema sanatında özgün fikirler üretebilecek, farklı bakış açılarıyla sinemaya katkıda bulunabilecek sinema öğrencilerinin teorik bilgilerini pratiğe dökmelerine yardımcı olmak, kısa film yapımcılığının uluslararası alanda gelişmesine katkıda bulunmak ve kısa filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlamak festivalin temel amacıdır.
Festivalin bir diğer amacı da sinema ile ilgilenen öğrenciler, akademisyenler ve sinema alanında üretim yapan profesyonelleri uluslararası bir platformda bir araya getirip, düşünce ve birikimlerin paylaşılabildiği üretken bir ortam hazırlamaktır.
Kapsam
Festival kapsamında, kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon dalında yarışmaya katılan ve ön elemeyi geçmiş olan filmlerin gösterimleri yapılacak ve filmler yarışacaktır. Ayrıca kısa film ve sinema üzerine çeşitli söyleşi ve etkinlikler düzenlenecektir. Festivalimize Polonya Uluslararası Krakow Çevre Filmleri Festivali (Krakow International Green Film Festival) ekibi katılacaktır.
Festivalde her yıl açılış filmi olarak önemli bir yönetmenin eseri gösterilmekte ve onur ödülü verilmektedir. 18. Kısa-ca Film Festivali’nde sanatçı Cahit Berkay’a onur ödülleri verilmiştir. Festivalde “Belgesel Sinema” ve “Türk Sineması” konulu, sinemacıların ve akademisyenlerin katılacağı söyleşiler gerçekleştirilecektir. Ayrıca katılımcı öğrencilerle çeşitli alanlarda film atölyesi çalışmaları yapılacaktır.
Önem
Festivalimiz her yıl yeni yapılan öğrenci filmlerini, Üniversitemiz Sultan Alparslan Kültür Merkezinin sinema salonlarında yaklaşık 1500 izleyici ile buluşturmaktadır. Ayrıca yeni yapılan 300 kişilik Çatalhöyük sinema salonu da festival gösterimlerinde kullanılacaktır. Sinema sektörünün önemli isimleri, Belgesel Sinema, Türk Sineması, bağımsız sinema ve sinemada senaryo gibi söyleşilerle kısa filmcilerle Konya’da bir araya gelmektedir. Yarışmaya katılan filmler sinematografik açılardan, senaryo ve teknik açılardan incelenerek, bu konuda başarılı filmlere ödül verilmektedir.
20 yıldır yapılan bu festival neticesinde, Konya’da kısa film ve belgesel alanında önemli bir altyapı oluşturulmuştur. Selçuk Üniversitesi’nde yaklaşık 80.000 öğrenci eğitim görmektedir. Festival süresince yalnızca İletişim Fakültesi’nde değil diğer fakülte öğrencileri arasında da Kısa-ca Film Festivali’ne büyük bir ilgi gösterilmektedir.
Fakültemizde kurulan Kısa-ca Film Atölyesi bünyesinde yapılan öğrenci filmleriyle 2007 yılında 44. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde “Hoş geldin Bebek” adlı filmle En İyi Kısa Film Ödülü, 2. Bursa İpekyolu Film Festivalinde “Mevsimsiz Kar” isimli filmimizle Birincilik ödülü, 14. Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Buzlar Kırılınca” adlı belgeselimizle Birincilik ödülü ve birçok Festivalde çeşitli ödüller kazanılmıştır. Kısa-Ca film festivaline çeşitli üniversitelerden katılan filmler Türkiye ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bir çok film festival ve platformda ödüller kazanmıştır. Bu da Kısa-ca Film Festivali’nin başarısının bir göstergesi olarak kabul edilebilir.